Connected we laugh

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της χαράς και της ευεξίας!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

Στις σπουδές μου για να γίνω σύμβουλος, προσέγγισα διάφορα είδη ασκήσεων που ήταν πολύ
χρήσιμα για να αυξήσω την ευαισθητοποίησή μου. Πολλές από αυτές τις ασκήσεις αποσκοπούν στη
βελτίωση της επικοινωνίας και της ακρόασης. Συχνά δεν ακούμε τους συνομιλητές μας με τον
σωστό τρόπο, δηλαδή για να τους καταλάβουμε, αλλά βιαζόμαστε να απαντήσουμε, να
διακόψουμε ή να παράσχουμε ανεπιθύμητες συμβουλές: αυτή η συμπεριφορά μπορεί να
προκαλέσει απογοήτευση στον συνομιλητή μας.
Συνδυάζοντας τα εργαλεία της Συμβουλευτικής και της ακρόασης με ενσυναίσθηση, αναστέλλουμε
την επίκριση και βοηθάμε τον ομιλητή να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, διευκολύνοντας έτσι
την προσωπική του ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε την αυθεντικότητα της σχέσης με
τον άλλο, προς ικανοποίηση και των δύο μερών.

LAUGHTER THERAPY

Η γελοντολογία (από το ελληνικό “gelos” που σημαίνει γέλιο και “λόγος” που σημαίνει επιστήμη) είναι ο κλάδος που μελετά την επιστήμη του γέλιου, με ιδιαίτερη προσοχή στις θεραπευτικές της δυνατότητες. αυτός ο τύπος προσέγγισης ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόδρομος αυτής της επιστήμης του ρυζιού μπορεί να θεωρηθεί Norman Cousins, ένας πολύ διάσημος δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος της επιστήμης στη δεκαετία του ’60. Ανάρρωσε από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (χρόνια φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης) χάρη σε μια θεραπεία βασισμένη στη βιταμίνη C, μια υγιεινή διατροφή και καθημερινές συνεδρίες γέλιου. Αφηγείται την εμπειρία του στο βιβλίο «Ανατομία μιας Νόσου».

Η θεραπεία γέλιου εφαρμόζεται σε κάθε περίσταση στην οποία υπάρχει δυσφορία και εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κοινότητες αποκατάστασης, εγκαταστάσεις που φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, φυλακές και οπουδήποτε υπάρχουν πόλεμοι (π.χ. στρατόπεδα προσφύγων) ή φυσικοί κατακλυσμοί.

Η θεραπεία γέλιου έχει τις ρίζες της στην PNEI (Psycho-Neuro-Endocrine-Immunology), έναν κλάδο της ιατρικής που έχει αναδείξει την άμεση σχέση μεταξύ συναισθημάτων και ανοσοποιητικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικοί δεσμοί μεταξύ του νευρικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Ουσιαστικές αλλαγές σε ένα από αυτά προκαλούν αλλαγές και στα άλλα συστήματα, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες υγείας ενός ατόμου. Είναι πλέον γνωστό, από πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, πώς το γέλιο προκαλεί θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό επίπεδο καθώς, εκτός από τη μείωση του επιπέδου άγχους, ενεργοποιεί μια σειρά χημικών διεργασιών στο σώμα που επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγής ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά όπως η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη.

Το γέλιο είναι απαραίτητο για να αναδείξει το παιδί μέσα στον καθένα μας με την επιθυμία του να εξερευνήσει και να παίξει, αναδεικνύοντας τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά του.

 

 

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να υποφέρετε από οποιοδήποτε είδος δυσφορίας για να ασκήσετε αυτή την πειθαρχία: με μια ορισμένη συνέχεια, μία ώρα την εβδομάδα για παράδειγμα, τα οφέλη δεν αργούν να έρθουν και είναι κατάλληλα για όλους και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Παρά την αρχική αντίσταση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν αρχίζουν να ασκούνται (συνέβη και σε μένα...), εκείνοι που αποφασίζουν με περιέργεια να επιμείνουν λίγο με τις συνεδρίες, βρίσκουν μια πραγματική γενική βελτίωση στις σχέσεις, στην οικογένεια, στο χώρο εργασίας.

PLAYFULNESS – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Stuart Brown, ιδρυτή του National Institute of Play στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι είναι το πιο παιχνιδιάρικο είδος ζώου από όλα και δεν σταματάμε ποτέ να παίζουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο στην παιδική ηλικία, επειδή παρέχει βασικές δεξιότητες για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη ζωή όταν ενηλικιωθεί. Είναι σημαντικό για τους ενήλικες γιατί είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση του στρες και ως εκ τούτου μια πανάκεια για την υγεία μας. Το άγχος είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος που, μεταξύ των πολλών επιπτώσεών του, καταφέρνει να φλεγμονώσει το σώμα μας και, όταν είναι παρόν με παρατεταμένο και σταθερό τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας. Το ευφάνταστο και κινούμενο παιχνίδι μπορεί να αντισταθμίσει αυτό το φαινόμενο βελτιώνοντας επίσης την ψυχική μας ευεξία, βοηθώντας μας να αναπτύξουμε αισιοδοξία και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

GIBBERISH – ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ

Το Gibberish είναι μια αγγλική λέξη που αναφέρεται σε μια γλώσσα χωρίς νόημα: μπορεί να περιγραφεί ως ένα σύνολο ήχων ή λέξεων που δεν έχουν λογικό ή κατανοητό νόημα.

Για να πάρετε μια ιδέα, μοιάζει με τη «φλυαρία των μωρών» ή τη γλώσσα του μωρού. Τα παιδιά χρησιμοποιούν λέξεις που επινοούν, πριν μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα με τη λογική της έννοια: παρ ‘όλα αυτά, επικοινωνούν με αποτελεσματικότητα, επειδή υπάρχει πρόθεση σε αυτό που λένε.

Αυτό κάνουμε όταν εκφραζόμαστε με ασυναρτησίες, επινοημένες λέξεις με σκοπό να επικοινωνήσουμε κάτι! Οι ασυναρτησίες αντιπροσωπεύουν ένα εργαλείο επικοινωνίας και διαχείρισης συναισθημάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν με παιχνιδιάρικο και ακόμη και θεραπευτικό τρόπο.

Όταν γινόμαστε ενήλικες, χάνουμε τον αυθορμητισμό μας. Το μυαλό μας είναι γεμάτο με πεποιθήσεις και αίσθηση καθήκοντος.  Χρησιμοποιώντας ασυναρτησίες, ερχόμαστε σε επαφή με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας: αυτό μας επιτρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ελεύθερα, χωρίς την προετοιμασία του λογικού μέρους που συνδέεται με τη γλώσσα.

Εκφράζοντας τον εαυτό σας σε Gibberish, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με δομημένες ασκήσεις, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα: η δημιουργικότητα εκπαιδεύεται, η κρίση αναστέλλεται (και πάνω απ ‘όλα ο εσωτερικός κριτής που συχνά μας λογοκρίνει), μας κάνει να διασκεδάζουμε πολύ, ευνοεί τη σωστή επικοινωνία στις σχέσεις, βοηθά στην εκπαίδευση να μιλάμε δημόσια με ευκολία, διευκολύνει την επαφή με το διαισθητικό μας μέρος,  ευνοεί την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

 Με τις ασυναρτησίες εκπαιδεύετε το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Μας επιτρέπει να έρθουμε ξανά σε επαφή με τη διαίσθησή μας, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και μας επιτρέπει να αναστείλουμε τη δύναμη της λέξης, δίνοντας χώρο στα συναισθήματα, επομένως στην ικανότητα να τα διαχειριστούμε χωρίς να δημιουργούμε αντιθέσεις.

Μας επιτρέπει να διασκεδάσουμε και να κάνουμε ένα ταξίδι στο παραλογικό, αφήνοντας κατά μέρος, για μια στιγμή, τη λογική που μερικές φορές δεν μας επιτρέπει να βρούμε τη σωστή λύση ή ιδέα για εμάς.

 

 

JOYDANCE®

Το Joydance είναι μια πρακτική που συνδυάζει την κίνηση του σώματος και τη δημιουργική έκφραση για την προώθηση της συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας. Συχνά συνδέεται με τη θετική ψυχολογία και την κινησιοθεραπεία, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη χαρά μέσω της ελεύθερης και αυθόρμητης κίνησης. Το joydance μπορεί να ασκηθεί ατομικά ή σε ομάδες και στοχεύει στην καλλιέργεια συναισθημάτων ευτυχίας, ζωτικότητας και σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους άλλους.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ

Η «Παιδαγωγική της Χαράς» είναι μια έννοια που τονίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός χαρούμενου και θετικού περιβάλλοντος στην εκπαίδευση. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική, ελκυστική και ουσιαστική για τους μαθητές, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την εξερεύνηση και τη συνεργασία. Βασίζεται στην ιδέα ότι ένα χαρούμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον προάγει την ευημερία των μαθητών και βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα.

TUTTA UN’ALTRA VITA®

Αυτή η μέθοδος δομημένη από τη Lucia Giovannini καθοδηγεί τον χρήστη, μέσω ασκήσεων ενσυνειδητότητας, να συνειδητοποιήσει τα όρια που τον εμποδίζουν να απελευθερώσει τους εσωτερικούς του πόρους. Μου αρέσει να το αποκαλώ “Συναισθηματικό Γυμναστήριο” του οποίου η αποτελεσματικότητα αποδεικνύεται από τα χρόνια εμπειρίας του δημιουργού.

ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Χορεύοντας σε έναν κύκλο συνδεόμαστε με την κυκλική φύση της ζωής, βιώνουμε μια αίσθηση ενότητας με τον εαυτό μας και με τους άλλους, περπατάμε ένα μονοπάτι μοιράσματος και ενεργού διαλογισμού.

YouTube
LinkedIn