Όταν αναφέρομαι στα Νοσοκομεία, εννοώ τη διεξαγωγή συνεδριών Connected We Laugh που δεν απευθύνονται μόνο σε εργαζόμενους (γιατρούς και νοσηλευτές), προσωπικό, που ζει συνεχώς υπό πίεση και στα πρόθυρα της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στη Ρώμη, αλλά και σε άλλες ιταλικές πόλεις, το θεραπευτικό γέλιο έχει επίσης βρει τη θέση του σε χώρους που προορίζονται για καρκινοπαθείς ή συγγενείς που στηρίζουν τους άρρωστους αγαπημένους τους, για να δώσουν μια επιπλέον ώθηση, δεδομένου του μεγάλου φορτίου στο οποίο υποβάλλονται. Αυτή η δραστηριότητα αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για να αποσπάσει το μυαλό από σκέψεις που συνορεύουν με την απελπισία, να είναι σε θέση να βοηθήσει το άτομο για το οποίο είναι εκεί πιο αποτελεσματικά, δίνοντας πραγματική υποστήριξη με την παρουσία του. Η παραμονή στην αρνητικότητα σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά: με τη δραστηριότητα που προτείνω μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να αποσπάσετε το μυαλό σας από αυτόν τον βρόγχο. Να επαναφορτίσετε και να συγκρίνετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που περνούν από την ίδια εμπειρία, αφήνοντας στην άκρη τις ανησυχίες. Να σταματήσετε για λίγο τη θλίψη που, σε κάθε περίπτωση, δεν ωφελεί τον νοσηλευόμενο ασθενή.
Οφέλη για τους ασθενείς με καρκίνο:
με την τόνωση της παραγωγής ορμονών καλής αίσθησης, αφαιρείται το άγχος και ο φόβος που σχετίζονται με τη διάγνωση.
Προωθείται μια θετική προοπτική, επειδή το γέλιο ανακουφίζει από την κατάθλιψη, ειδικά όταν ασκείται με μια ομάδα συνομηλίκων.
Το γέλιο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, χάρη στην ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της πρακτικής, αλλά και έως και δύο ώρες μετά το τέλος της συνεδρίας.
Επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση του σώματος και αύξηση της παραγωγής των ΝΚ (natural killers) κυττάρων.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνεδρίες.
Ένας γιατρός που παρακολούθησε ένα από τα κλαμπ μου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μου είπε ότι στο νοσοκομείο θα ήταν επιθυμητό τουλάχιστον δύο συνεδρίες την εβδομάδα, για να βοηθήσει το προσωπικό να απομακρύνει τον κίνδυνο νευρικού κλονισμού, δεδομένων των ρυθμών στους οποίους υποβάλλονται.


Το πρώτο αποτέλεσμα είναι η μείωση του στρες, με πολύ εμφανή τρόπο. Μου αρέσει να προκαλώ κάποιες κατηγορίες όπως αυτές, οι οποίες συνηθίζουν να κάνουν πολλή πνευματική εργασία: με ασκήσεις πνευματικής γυμναστικής ή με άλλες που έκανα όταν, ως έφηβος, παρακολούθησα τους Προσκόπους, έχω δει μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους κυριολεκτικά να λιώνουν από το γέλιο που, κάνοντας τη δουλειά τους, αναγκάζονται να διατηρήσουν μια ορισμένη επιείκεια, όπως οι γιατροί. Αυτό τους βοήθησε να μετριάσουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με την καλοσύνη αυτής της πρακτικής και να διαλύσουν μεγάλο μέρος του άγχους, με το οποίο είχαν παρουσιαστεί στην αρχή της συνεδρίας. Και αντιμετωπίζοντας έναν γιατρό με χαλαρό πρόσωπο, ως ασθενής, σίγουρα το βρίσκω προτιμότερο: μου δίνει περισσότερη ασφάλεια, ανεξάρτητα από το τι πρέπει να μου επικοινωνήσει.
Στην Ιταλία, στη Φλωρεντία, το νοσοκομείο San Giovanni di Dio παρείχε στους υπαλλήλους του ένα μάθημα 20 ωρών, προκειμένου να μάθουν να γελούν άνευ όρων και να αυξήσουν την αντίσταση στο στρες.
Στο International Journal of Nursing του Ιουνίου 2019, αναφέρεται μια έρευνα που διεξήχθη σχετικά με τη θεραπεία γέλιου σε ψυχιατρικές νοσοκόμες, που διατρέχουν κίνδυνο εξουθένωσης. Η μελέτη κατέδειξε την εγκυρότητα του άνευ όρων γέλιου και επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση ορισμένων φυσιολογικών και ψυχολογικών αλλαγών: μείωση του στρες, του άγχους και της έντασης, ανύψωση της διάθεσης, αυτοεκτίμηση, ενέργεια και ζωτικότητα, βελτίωση της μνήμης, δημιουργική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, αύξηση της φιλικότητας και της διαθεσιμότητας, αίσθηση χαλάρωσης και επιδράσεις στα όρια του πόνου. Επίσης, προώθηση της ψυχολογικής ευεξίας.

